Diagnostiek voor U ontzorgt de huisartsenpraktijk en artsen ouderen- en gehandicaptenzorg met het aanbieden van oproepdiensten voor patiënten met chronische aandoeningen. De oproepdienst biedt de aanvrager de service dat geautomatiseerd oproepbrieven worden verstuurd naar de patiënt voor het maken van een bloedafname afspraak en/of voor functieonderzoek. Ook biedt het de praktijkondersteuner beheer en inzicht in de protocollen.
Ketenzorg
Vanuit de richtlijnen van de NHG zijn door de zorggroepen in de regio zorgstraten met oproepdiensten ingericht, in samenwerking met Diagnostiek voor U. Chronische patiënten die voldoen aan de door de ketenzorg gestelde voorwaarden kunnen voor deze oproepdiensten worden aangemeld. De zorgstraten zijn:
- Astma/COPD
- Cardiovasculair risico
- Diabetes mellitus
Niet-ketenzorg oproepdiensten
Diagnostiek voor U heeft daarnaast andere oproepdiensten ingericht, voor patiënten die gemonitord moeten worden vanwege eerdere diagnose, erfelijk belasting, een terugverwijzing door een tweedelijns arts of in incidentele gevallen. Ook bij deze oproepdiensten, die tevens voldoen aan de NHG richtlijnen, krijgt de chronisch zieke tijdig volgens het ingegeven protocol een oproep voor onderzoek.
Deze oproepdiensten zijn:
- Aortaklepstenose
- Bariatrie
- Chronische hepatitis B
- Geneesmiddelenprotocollen
- Carbamazepine
- Clozapine
- Lithium
- Valproaat
- MGUS (Hematologie)
- PSA na radicale prostatectomie
- Psychogeriatrie
- Schildklieraandoening
- Controle nierfunctie
- Gestoorde glucose
- Nierfunctie
Ook deze oproepdiensten zijn zowel via ZorgDomein als LabOnline aan te vragen. Ook hierbij geldt dat het gemakkelijk is om extra laboratoriumbepalingen te selecteren en daarmee maatwerk mogelijk te maken voor uw patiënt.
Aanmelden ketenzorg oproepdienst
Aanmelden via ZorgDomein
Als huisarts kunt u uw patiënten voor oproepdiensten aanmelden via ZorgDomein. Het digitale aanvraagformulier ‘Diagnostiek Monitoring chronische aandoeningen’ is te vinden via ‘Diagnostiek’ en vervolgens ‘Laboratorium’ . Let op: dit geldt ook voor de oproepdiensten aortaklepstenose en astma/COPD, ondanks dat deze geen laboratoriumonderzoeken betreffen. U kunt bij uw aanvraag protocollen combineren en indien nodig extra bepalingen kiezen om zo maatwerk voor uw patiënt aan te vragen.
Wij adviseren echter om de patiënt, die na diagnose in aanmerking komt voor ketenzorg, aan te melden via LabOnline door de praktijkondersteuner. De kosten van de dienst en functieonderzoeken worden dan volledig vergoed en gaan niet eerst ten laste van het eigen risico (op voorwaarde dat de zorggroep waarbij uw praktijk is aangesloten, gecontracteerd is met Diagnostiek voor U).
Aanmelden via LabOnline
Uw praktijkondersteuner kan patiënten voor deze diensten aanmelden en laten oproepen via applicatie LabOnline. De protocollen voor deze oproepdiensten zijn ingericht volgens de richtlijnen van de NHG-standaarden. De praktijkondersteuner kan extra bepalingen toevoegen bij (alle) laboratorium protocollen, door deze aan te vinken in LabOnline.
Aanmelden niet-ketenzorg oproepdienst
Als huisarts kunt u deze oproepdiensten zowel via ZorgDomein als LabOnline aanvragen. Ook hierbij geldt dat het gemakkelijk is om extra laboratoriumbepalingen te selecteren en daarmee maatwerk voor uw patiënt mogelijk te maken.
Aanmelden via LabOnline: u houdt regie en overzicht
Alle oproepdiensten en uitslagen in één overzicht
Uw praktijkondersteuner kan alle uitslagen inzien, zowel van de onderzoeken uit de oproepdienst, als van de losse aanvragen die via LabOnline of ZorgDomein zijn gedaan. Ook ziet uw praktijkondersteuner of er bij de patiënt al een oproepdienst loopt.
Mogelijkheid combineren niet-ketenzorg met ketenzorg oproepdienst
Indien de planning van de protocollen het toelaat, kunt u de onderzoeken hiervan combineren. Uw patiënt ontvangt dan niet twee oproepen, maar één oproep voor onderzoek. Mogelijk is dan ook maar één afspraak voor bloedafname nodig.
Protocollen op maat
In LabOnline kan de praktijkondersteuner het protocol voor oproepen zelf samenstellen. Per patiënt kan de dienst op maat ingericht worden, zo houdt u regie en overzicht.
Voordelen voor uw patiënt
- Automatisch een herinnering voor het maken van een afspraak
- Gemakkelijk online een afspraak maken via de website Diagnostiek voor U
- Afspraakbevestiging en -herinnering
- Gemakkelijk bereikbare locatie(s)
- Persoonlijke aandacht
- Thuis bloedafname mogelijk bij medische noodzaak
Voordelen voor u
- Regie op oproepdiensten ingericht door ketenzorg én oproepdiensten die niet via ketenzorg zijn ingericht
- Gemak door aanvragen via ZorgDomein en de mogelijkheid voor maatwerk via aanvraag extra bepaling of combineren van protocollen
- Ook zonder zorggroep is het gebruik van (ketenzorg en niet-ketenzorg) oproepdiensten mogelijk
- Snel aan de slag
- Samenwerken met een vertrouwde eerstelijnspartner
Voordelen voor uw praktijkondersteuner
- Gemak van aanmelden, wijzigen en beëindigen in LabOnline voor ketenzorg én niet-ketenzorg
- Grip op zorgprogramma’s: regie en overzicht over chronische patiënten waarvoor via ketenzorg oproepdiensten zijn ingericht, maar ook als het niet via de ketenzorg is ingericht. Hiermee ook zicht op compliance: de check of de patiënt de oproepen opvolgt.
- Als er via LabOnline wordt aangevraagd is er een combinatie mogelijk van meerdere oproepdiensten en daarmee het minder belasten van patiënt en zorgverlener. Dit levert een bijdrage aan zinnige en zuinige zorg.
Goed om te weten
Medische noodzaak voor bloedafname thuis
Als het strikt medisch noodzakelijk is kunt u aangeven dat uw patiënt in de oproepdienst op ‘bloedafname thuis’ wordt geplaatst. Wij raden u aan deze
noodzaak periodiek te evalueren met uw patient.
Hulp bij LabOnline
Voor uw praktijkondersteuner is het eenvoudig om patiënten voor de oproepdienst aan te melden via LabOnline. Natuurlijk kunt u dit zelf ook doen. Heeft u hierbij hulp nodig? Bekijk de video’s met uitleg op onze website of neem contact met ons op.
Stapt uw patiënt over naar een andere huisarts?
Zorg ervoor dat uw praktijkondersteuner alle protocollen bij deze patiënt afsluit. De nieuwe praktijk(ondersteuner) dient alle protocollen opnieuw aan te melden in LabOnline. Zo voorkomen we dat de patiënt dubbele oproepbrieven ontvangt.
Rapportage
De resultaten die door Diagnostiek voor U uitgevoerd zijn, worden via edifactrapportage verstuurd naar uw HIS, waar mogelijk voorzien van NHG-codes. Curves en afbeeldingen zijn steeds meer zichtbaar in LabOnline en in Cyberlab. Als u gebruikt maakt van LabOnline is dit vanuit uw HIS makkelijk te bereiken. Voor Cyberlab kunt u gebruik maken van een eigen op te vragen toegangscode.
Vragen?
Heeft u of uw praktijkonderteuner inhoudelijke vragen over patiënten in de oproepdienst, dan kunt u contact opnemen met onze verpleegkundig consulent via consulenten@diagnostiekvooru.nl. Voor andere vragen kunt u contact opnemen met uw relatiemanager, of de afdeling Relaties via relaties@diagnostiekvooru.nl.