Bloedafname voor NIPT

NIPT opgenomen in landelijk screeningsprogramma

Vanuit de overheid is besloten om vanaf 1 april 2023 de NIPT op te nemen in het reguliere programma prenatale screening. Het onderzoek komt hiermee niet meer voor eigen rekening van de zwangere, maar wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Trident-onderzoek

Sinds 2017 kunnen zwangere vrouwen kiezen voor de niet-invasieve prenatale test (NIPT). Deze testen zijn uitgevoerd binnen het Trident-onderzoek. Uit dit onderzoek is inmiddels gebleken dat de NIPT betrouwbaarder is dan de combinatietest (bloedanalyse en nekplooimeting).

NIPT bij Diagnostiek voor U

Diagnostiek voor U heeft in de uitvoering meegewerkt aan het Trident-onderzoek; ons team van bloedafnamemedewerkers heeft de NIPT-afnames verzorgd en het materiaal bij het beoordelende laboratorium (MUMC+) aangeboden. Met de opname van dit onderzoek in het landelijke screeningsprogramma, is de uitvoering van het onderzoek onderdeel geweest van een aanbesteding voor maximaal 5 locaties. Deze aanbesteding heeft Diagnostiek voor U gegund gekregen voor 5 locaties. Op deze locaties mogen we bloedafname voor NIPT gaan uitvoeren. Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat het RIVM in ons gesteld heeft.

Locaties NIPT bloedafname

Om de zwangere zo min mogelijk te belasten hebben wij gekozen voor de volgende 5 locaties, dichtbij de verloskundigepraktijk:

 • Diagnostiek voor U, Boschdijk 1119, 5626 AG Eindhoven
 • Diagnostiek voor U, Stratumsedijk 28A, 5611 NE Eindhoven
 • Dolium, Gebint 1d, 5521 WD Eersel
 • Place for Bizz, Kerkhofstraat 21, 5554 HG Valkenswaard
 • MECK, Provincialeweg 44, 5503 HG Veldhoven


Wat verandert er voor u als aanvrager van NIPT?

 • Het aanvragen van NIPT gaat vanaf 1 april niet meer zoals u gewend was, maar via Peridos.
 • Samen met uw cliënte kunt u bepalen naar welke organisatie de cliënte wil gaan om de NIPT af te laten nemen. Als er gekozen wordt voor Diagnostiek voor U kan uw cliënte zelf bepalen bij welke van de 5 bovenstaande locaties zij bloed wil laten afnemen.
 • Wanneer u niet alleen NIPT maar ook ander laboratoriumdiagnostiek wilt aanvragen voor uw cliënte, zoals de PSIE 1e trimester screening of andere losse bepalingen zoals de glucose tolerantie test (GTT), dient u dit te apart doen met het aanvraagformulier van Diagnostiek voor U of digitaal via ZorgDomein Diagnostiek voor U.
 • Uitslagen van NIPT-onderzoek ontvangt u via het RIVM / Peridos.
 • De NIPT-afname dient plaats te vinden vanaf week 10 van de zwangerschap.


Wat blijft:

 • Deskundige en zeer ervaren bloedafnamemedewerkers die alle tijd nemen voor de zwangere, die dit toch vaak een spannend onderzoek vindt. De cliënte kan binnen 3 werkdagen terecht. Ze wordt ontvangen op een toegankelijke locatie (gratis parkeren) in een rustige omgeving.
 • Naast laboratoriumdiagnostiek kan uw cliënte bij ons terecht voor de zwangerschapsecho, de SEO 13 weken en de SEO 20 weken. Deze zijn gewoon aan te vragen via het pas vernieuwde aanvraagformulier van Diagnostiek voor U of digitaal via ZorgDomein.
 • De cliënte dient een papieren print van de aanvraag (die u aan haar geeft of digitaal aan haar stuurt) mee te nemen naar onze locatie.


Zijn er veranderingen voor uw cliënte?

 • Het maken van een afspraak voor bloedafname NIPT kan eenvoudig online via de website van Diagnostiek voor U. Uiteraard kan de cliënte ook telefonisch een afspraak maken via 088 - 21 41 149.
 • Wanneer er naast NIPT ook ander laboratoriumonderzoek aangevraagd is, hoeft de cliënte maar 1 afspraak voor bloedprikken te maken. Ook dit kan ze eenvoudig online, door te kiezen voor NIPT (zwangerschapsonderzoek) in het afsprakenportaal.
 • Wanneer er naast de NIPT ook een aanvraag is voor GTT, dient de cliënte twee afspraken in te plannen. Dit zijn namelijk verschillende soorten onderzoeken die niet op al onze locaties plaatsvinden. De cliënte kan ook telefonisch deze afspraken maken via 088 - 21 41 149. Onze medewerkers kunnen dan bekijken of het mogelijk is om deze twee afspraken te combineren.