Urinecontrole op drugs

Urinecontrole op drugs

Urinecontrole op drugs wordt steeds vaker als hulpmiddel gebruikt om drugsgebruik aan te tonen bij cliënten van instellingen of bij medewerkers van organisaties. Diagnostiek voor U verzorgt deze drugstesten voor instellingen en bedrijven in heel Nederland.

Wat houdt een drugstest in?

Urinecontrole op drugs en andere middelen als geneesmiddelen en alcohol wordt uitgevoerd met een screeningstest. Deze test is er specifiek op gericht om vast te stellen of een bepaalde (groep) stof(fen) in de urine aanwezig is en in welke mate. De urine wordt gescreend met behulp van antilichamen op de aanwezigheid van (een groep van) drugs en/of hun afbraakproducten. Als de afkapwaarde (ook wel cut-off genoemd) boven een bepaalde grens komt, spreken we van een positieve uitslag.

Waarom screenen op middelen?

Drugstesten worden in verschillende situaties toegepast. Ten eerste kan een psychiater of verslavingsarts het een nuttig of noodzakelijk onderdeel van een behandelplan vinden. In het geval van een justitiële kwestie kan het een voorwaarde zijn van de rechter dat de reclassant meewerkt aan drugscontroles. Daarnaast kan een werkgever het nodig vinden om tot screening over te gaan, voordat een medewerker zijn taken kan uitvoeren. Ook kunnen drugscontroles een bijdrage leveren aan het verklaren van bepaald gedrag bij cliënten. Als drugsgebruik wordt aangetoond kan de aanvrager maatregelen nemen. Mogelijk heeft het ook juridische gevolgen voor de cliënt.

Drugstesten bij Diagnostiek voor U

Het lijkt simpel: de uitslag van een test geeft aan dat de cliënt heeft gebruikt of niet. Maar zo eenvoudig is het niet. Juiste interpretatie van de gegevens en context is bij drugstesten extreem belangrijk. De uitslag is meestal beladen en heeft direct effect voor de cliënt. Een eenvoudige drugssneltest, zoals een point-of-care test, is niet altijd duidelijk en geeft geen uitgebreide uitslag. Vanuit Diagnostiek voor U bieden we daarom een gedegen ondersteuning bij de juiste afname en interpretatie van de uitslag.

Wij bieden:

  1. Advies over moment en wijze van afname
  2. Scholing
  3. Direct contact met de klinisch chemicus

Samen met u kijken we op basis van uw doelgroep wat de beste bepalingen zijn. Wij testen op wat voor uw cliënten zinvol is. Door deze aanpak op maat houdt u controle op het wel of niet gewenst middelengebruik van de cliënt en houdt u tevens grip op de kosten.

Op welke drugs testen wij?

Onderstaand een kort overzicht van onze drugs- en bevestigingstesten. Wilt u op andere drugs laten testen? Wij testen op alle soorten actuele drugs. Neem met ons contact op voor de mogelijkheden.

Drugstesten: o.a. amfetamines, barbituraten, benzodiazepinen, cannabis/THC, cocaïne, methadon, opiaten, XTC/MDMA, alcohol (EtOH), GHB en PCP.

Bevestigingstesten: o.a. ketamine, amfetamine (3-MMC, 4-MMC, Afa-PVP (flakka)), opiaten/opioiden (oxycodon, fentanyl), NPS (designerdrugs) en synthetische cannabis (spice).

Norm en wetgeving

Diagnostiek voor U hanteert als norm de European Workplace Drug Testing Society (EWDTS)-norm. In Europa heeft de EWDTS o.a. vastgesteld welke afkapwaarde gehanteerd moet worden alvorens de conclusie ‘positief’ getrokken mag worden. Alle testen voeren we uit conform de ‘Regeling Urinecontrole penitentiaire inrichtingen’.

Verschillende testen

Vanuit wetgeving moeten er bij een urinecontrole op drugs twee buisjes gevuld worden uit de afgenomen portie urine (monster A en monster B).

Screeningsonderzoek

Dit is de eerste drugstest die wordt uitgevoerd. In een groot aantal gevallen is dit het enige onderzoek dat nodig is. We gebruiken hiervoor monster A.

Herhalingsonderzoek

De aanvrager kan, eventueel op verzoek van cliënt, binnen twee weken na aankomst van het materiaal op het laboratorium een herhalingsonderzoek aanvragen. Het screeningsonderzoek wordt hierbij herhaald, maar nu vanuit monster B.

Bevestigingsonderzoek

Daarnaast is het mogelijk om binnen twee weken een bevestigingsonderzoek aan te vragen. Hierbij wordt het urinemonster van het eerste buisje onderzocht, met een andere methode door een objectieve derde partij. We werken hiervoor samen met een vooraanstaand laboratorium in Duitsland. Met een bevestigingstest kan ondubbelzinnig worden aangetoond of een bepaalde drug aanwezig is in de urine en in welke concentratie.Een bevestigingstest wordt ook als eerste screening toegepast bij bijvoorbeeld ketamine.

Doorlooptijd en rapportage

De uitslagen van screenings- en herhalingsonderzoek die wij zelf uitvoeren in ons laboratorium zijn meestal bekend op de dag dat de urine op het laboratorium wordt ontvangen. Uitslagen van bevestigingsonderzoek en testen waarbij Ruma marker wordt ingezet, zijn uiterlijk beschikbaar binnen tien werkdagen. De doorlooptijd is bij deze drugstesten langer omdat deze worden uitgevoerd in het onafhankelijk laboratorium in Duitsland. De aanvrager ontvangt bij alle testen het rapport met de uitslag via Cyberlab.

Anoniem

Drugstesten bij Diagnostiek voor U worden indien gewenst anoniem uitgevoerd en gerapporteerd. De uitslagen zijn nooit inzichtelijk in het cliëntportaal van Diagnostiek voor U.

Urineren onder toezicht

Bij urinecontrole op drugs is het belangrijk om zeker te weten dat de urine ook daadwerkelijk door de te onderzoeken persoon is uitgeplast. Daarom wordt vaak gebruik gemaakt van urineren onder toezicht. Wanneer dit ongewenst of niet mogelijk is, kan de Ruma marker worden ingezet. Alles over de Ruma marker leest u via onderstaande link.