Optometrisch onderzoek

Optometrisch onderzoek

Optometrisch onderzoek

Een optometrist heeft een vierjarige HBO-opleiding afgerond en kan dan zowel in het ziekenhuis, kliniek of diagnostisch centrum als bij een opticien aan de slag. Bij Diagnostiek voor U werken ervaren klinisch optometristen gedetacheerd vanuit het Catharina Ziekenhuis. Zij voeren bij ons het oogonderzoek uit met de modernste apparatuur. Wanneer een cliënt toch nog naar de oogarts moet gaan weet de oogarts dat er gedegen optometrisch onderzoek heeft plaatsgevonden en kan de behandeling direct starten.

Het tarief dat de cliënt voor optometrisch onderzoek betaalt bij de opticien zal per opticien anders kunnen zijn. Bij Diagnostiek voor U is er altijd een verwijzing van de huisarts nodig en vallen de kosten van het optometrisch onderzoek onder de Zorgverzekeraarswet; de cliënt hoeft dit niet zelf te betalen rekening houdend met het eigen risico.

Wanneer de patiënt via de huisarts wordt doorverwezen, ontvangt de huisarts de uitslag van het optometrisch onderzoek direct via Edifact in zijn eigen systeem. De huisarts houdt de regie. Wanneer er toch een behandeling bij de oogarts in het ziekenhuis nodig is, kan via systeem XDS de rapportage direct gedeeld worden met de oogarts, als de patiënt daarvoor toestemming heeft verleend. In principe hoeft het optometrisch onderzoek niet opnieuw uitgevoerd te worden.

Zorgverzekeraars staan net als de ziekenhuizen en Diagnostiek voor U voor betaalbare zorg en zorg op de juiste plaats. Ziekenhuizen richten zich op hoogcomplexe zorgproblematiek en op behandelingen door artsen. Diagnostische centra zoals Diagnostiek voor U zijn juist ervaren met laagcomplexe zorg. Vaak is na een diagnosestelling een doorverwijzing naar het ziekenhuis niet nodig, bij laagcomplexe oogklachten is dat ca. 75%.

Door het ontlasten van de oogarts in het ziekenhuis wordt de wachttijd daar korter en kan de oogarts sneller patiënten helpen met complexe en te behandelen oogaandoeningen. Optometristen bij Diagnostiek voor U zijn niet meer afhankelijk van de beschikbaarheid van oogartsen bij een afspraak voor optometrisch onderzoek. Ze kunnen daarmee meer patiënten onderzoeken, zodat er een korte wachttijd ontstaat voor het optometrisch onderzoek. De patiënt kan sneller terecht en zowel de huisarts als de patiënt weet zo sneller de diagnose.