Diabetes mellitus (DM)

Diabetes mellitus (DM)

Wanneer u diabetes mellitus (suikerziekte) heeft, is regelmatige controle belangrijk om deze ziekte goed te kunnen behandelen. Het controleonderzoek kan bestaan uit een bloedafname, urineonderzoek, een fundusfoto (oogfoto) en een onderzoek van uw voeten (podometrie).

Waarom dit onderzoek?

Regelmatige controle is belangrijk om diabetes mellitus goed te kunnen behandelen. Goede behandeling maakt de kans op (ernstige) gevolgen van diabetes kleiner.

Wat gaan we doen?

De Diabetesdienst helpt u en uw huisarts de ziekte te controleren. Dat betekent dat de Diabetesdienst u regelmatig oproept voor onderzoek. Uw huisarts en de praktijkondersteuner (POH) beoordelen hoe vaak de controles bij u plaatsvinden. Uw huisarts kijkt ook welk onderzoek in de huisartsenpraktijk plaats vindt en welk onderzoek bij Diagnostiek voor U.

Duur van het onderzoek

De fundusfoto (oogfoto) samen met het onderzoek van uw voeten (podometrie) duurt 25 minuten. Alleen de fundusfoto of alleen het voetonderzoek kost ongeveer de helft van deze tijd.

Hoe snel kan ik terecht?

Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.

De uitslag

We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?