Bij urineonderzoek wordt in het laboratorium gekeken of er stoffen in uw urine zitten die mogelijk de oorzaak zijn van uw klachten. Met de uitslag van dit onderzoek kan uw huisarts of verloskundige bepalen of behandeling nodig is en zo ja, welke behandeling het beste is.
Inleveren urine
U dient uw urine zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 24 uur na afname in te leveren op alle locaties van Diagnostiek voor U. Hiervoor is geen afspraak nodig.
Voor het volgende urineonderzoek dient u wel telefonisch een afspraak te maken:
- Dysmorfe erytrocyten: U maakt een afspraak op locatie Boschdijk, via 088 - 21 41 149. Bij de balie op de Boschdijk krijgt u een potje, u kunt op deze locatie uw urine opvangen en direct inleveren.
Waarom dit onderzoek?
Urineonderzoek wordt gedaan als uw huisarts of verloskundige meer wil weten over de werking van uw nieren of urinewegen. Zo kunnen urineweginfecties worden opgespoord, maar ook nog andere aandoeningen zoals geslachtsziekten (SOA) bij mannen en diabetes (suikerziekte). Uw huisarts of verloskundige legt u uit wat bij u precies de reden van het onderzoek is.
Afname urine
Voor dit onderzoek heeft u van uw arts een aanvraagformulier en een zakje meegekregen. In dit zakje vindt u onder andere een steriel potje, een buisje en een afname-instructie. Leest u alstublieft de gehele instructie nauwkeurig door, voordat u begint.
Op het laboratorium wordt de urine afhankelijk van het gevraagde onderzoek onder andere onderzocht op de aanwezigheid van eiwit of op micro-organismen die SOA's kunnen veroorzaken (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis of Mycoplasma genitalium).
De uitslag
We sturen de uitslag van het onderzoek binnen enkele dagen naar uw huisarts. Als er materiaal op kweek gezet wordt, heeft het onderzoek meer tijd nodig. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt. Het kan voorkomen dat uw zorgverlener nog geen volledige rapportage heeft ontvangen, omdat een deel van de uitslag van uw onderzoek(en) nog niet beschikbaar is.