Fundusfoto (oogfoto)

Fundusfoto (oogfoto)

Bij fundusonderzoek worden foto’s van het netvlies van uw ogen gemaakt. Op die fundusfoto’s kunnen we de bloedvaatjes van uw netvlies nauwkeurig beoordelen. Eventuele afwijkingen door suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen op een fundusfoto in een vroeg stadium ontdekt worden. Men noemt deze netvliesafwijkingen Diabetische Retinopathie (afkorting DRP).

Waarom dit onderzoek?

Het netvlies (retina) is het binnenste laagje in het oog dat onze beelden registreert. In het netvlies bevinden zich bloedvaten (adertjes en slagadertjes). In het centrum van het netvlies ligt de gele vlek (macula). Ten gevolge van suikerziekte kunnen er beschadigingen optreden aan de bloedvaatjes van het netvlies. Deze afwijkingen kunnen aanwezig zijn zonder dat het gezichtsvermogen is aangetast, dus zonder dat er klachten zijn. Met name afwijkingen in de macula geven wel klachten van minder zien. Door regelmatige controle van het oog met een fundusfoto kunnen we eventuele afwijkingen in een vroeg stadium ontdekken. Wanneer deze schadelijke afwijkingen niet tijdig worden onderkend en behandeld, kan blindheid het gevolg zijn.

Wat gaan we doen?

U neemt plaats op een krukje en legt uw kin in de steun van het onderzoekapparaat met de funduscamera. Soms gebruiken we oogdruppels om uw pupil wijder te maken. Hierdoor kunnen we een kwalitatief goede foto maken. De medewerker zal u vragen om uw hoofd stil te houden, zodat we goede foto’s van uw netvlies kunnen maken. U ziet tijdens het maken van de foto’s een scherpe lichtflits in uw oog. We maken fundusfoto’s van beide ogen.

Sommige cliënten hebben na het onderzoek een branderig gevoel in de ogen en zien wazig. Dit trekt na een paar uur weg. Als u pijnklachten krijgt na het onderzoek, bijvoorbeeld een aanhoudend branderig gevoel of verminderd zicht, dan is het belangrijk dat u direct contact opneemt met ons of met uw eigen huisarts.

Het onderzoek is pijnloos en de meeste cliënten ervaren het als weinig belastend.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 20 minuten, afhankelijk van het wel/niet druppelen van de ogen.

Hoe snel kan ik terecht?

Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.

De uitslag

Een speciaal opgeleide medewerker beoordeelt de fundusfoto onder supervisie van de optometrist en oogarts. We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken.

U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?