Podometrie (voetonderzoek)

Podometrie (voetonderzoek)

Bij podometrie of voetonderzoek worden uw voeten onderzocht op afwijkingen door suikerziekte (diabetes mellitus). Ook wordt bekeken of de kans bestaat dat u later problemen aan uw voeten krijgt door uw diabetes.

Waarom dit onderzoek?

Bij cliënten met diabetes mellitus bestaat de kans dat na enige jaren het gevoel en de bloedvoorziening in de voeten afneemt. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals het ontstaan van wondjes die u zelf niet opmerkt. Als uw voeten regelmatig onderzocht worden, kunnen we dit zo veel mogelijk voorkomen.

Wat gaan we doen?

Onze medewerker stelt u eerst een aantal vragen over uw voeten en uw gezondheid. Vervolgens mag u op de onderzoekstafel plaatsnemen. Er wordt onderzocht hoe het gevoel in uw voeten is, hoe de bloedsomloop is en of er eventuele wondjes of drukplekken zijn. Uw voeten en schoenen worden opgemeten. Ook wordt gekeken of uw schoenen slijtageplekken of drukpunten hebben, die problemen kunnen veroorzaken. Het onderzoek is geheel pijnloos. Een podotherapeut of een podometrist voert het onderzoek uit.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Deze duur is een indicatie.

Hoe snel kan ik terecht?

Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.

De uitslag

Onze podometristen/podotherapeuten geven geen adviezen of conclusies over het onderzoek. Bij afwijkende uitslagen, waarbij een zeer hoog risico op complicaties aanwezig is, verwijst onze medewerker u direct terug naar uw huisarts. Is er geen afwijking ontdekt, dan bespreekt uw huisarts of praktijkondersteuner de uitslag van het onderzoek op een later moment met u.

U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?