Tijdens uw zwangerschap zijn er verschillende momenten waarop we de gezondheid van uw kind controleren. Dit doen we met een echo, hierbij wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Bij deze echo kijken we specifieker naar de placenta (moederkoek) en hoe deze in de baarmoeder ligt. Ook de cervix (baarmoedermond) wordt opgemeten.
Telefonische afspraak
Voor dit onderzoek kunt u niet via het cliëntportaal een afspraak maken, aangezien wij een aantal vragen hebben die wij persoonlijk met u willen afstemmen. Belt u voor een afspraak: 088 - 21 41 149.
Bij de zwangerschapsecho mag u één begeleider meenemen (bijvoorbeeld uw partner). Kinderen zijn helaas niet toegestaan.
Waarom dit onderzoek?
Op aanvraag van de verloskundige wordt gekeken naar het kindje in uw buik. Als uw verloskundige meer wil weten over de placenta en de baarmoedermond zal deze echo voor placenta en/of cervix aangevraagd worden. Bij deze zwangerschapsecho wordt er altijd eerst uitwendig (via de buik) gekeken naar de groei, ligging en vruchtwater. Daarna wordt een inwendige echo (via de vagina) gedaan om de placenta en baarmoedermond te bekijken. Dit alles om een goed beeld te krijgen van uw baby en uw zwangerschap.
Naast de gewone zwangerschapsecho zijn er twee bijzondere medische echo’s mogelijk, namelijk wanneer u 13 weken zwanger bent en als u 19 weken zwanger bent. Meer informatie hierover vindt u bij 13 wekenecho en 20 wekenecho.
Wat gaan we doen?
Uitwendige echo
U ligt u met ontblote buik op een onderzoeksbank. De echoscopist houdt een ‘transducer’, een soort camera, op uw buik. Deze transducer zendt geluidsgolven uit en vangt ze vervolgens weer op. De teruggekaatste golven worden omgezet in beelden, die direct op het scherm te zien zijn. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt een soort gel op uw buik aangebracht.
Inwendige echo
Na de uitwendige echo wordt de inwendige echo uitgevoerd. Hiervoor wordt een speciale vaginale transducer gebruikt. Dit is een langere transducer die we inbrengen via de vagina om zo dicht bij de baarmoedermond te kunnen kijken. Zo kunnen we goede metingen doen.
Een echo vormt geen risico voor u en uw kind. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het maken van een echo is niet pijnlijk.
Duur van het onderzoek
Het maken van een zwangerschapsecho placenta en/of cervix duurt ongeveer 20 minuten.
Hoe snel kan ik terecht?
Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.
De uitslag
De echoscopist geeft de uitslag van het onderzoek meteen. Soms is er eerst nog overleg nodig met de superviserend gynaecoloog, dan volgt de uitslag later. De uitslagen sturen we naar uw (huis)arts of verloskundige. Maak zelf een afspraak met uw (huis)arts of verloskundige om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.
Wilt u meer weten?
U vindt de meest actuele informatie over de diverse pre- en neonatale screeningen op de website van het RIVM.