SEO 13 weken (13 wekenecho)

SEO 13 weken (13 wekenecho)

Met een ‘structureel echoscopisch onderzoek’ (SEO) onderzoeken we de ontwikkeling van de organen van uw kind. Eventuele afwijkingen kunnen we op deze manier opsporen. De 1e trimester SEO (13 wekenecho) kunt u laten doen als u tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwanger bent.

Telefonische afspraak

Voor dit onderzoek kunt u niet via het cliëntportaal een afspraak maken, aangezien wij een aantal vragen hebben die wij persoonlijk met u willen afstemmen. Belt u voor een afspraak: 088 - 21 41 149.

Bij de 13 wekenecho mag u één begeleider meenemen (bijvoorbeeld uw partner). Kinderen mogen helaas niet mee naar de echo.

Waarom dit onderzoek?

We onderzoeken of bij uw ongeboren kind lichamelijke afwijkingen met de echo te zien zijn. Volgens een vaste richtlijn kijken we uitgebreid naar de ontwikkeling van de organen van uw kind. Bij de 13 wekenecho wordt niet gekeken naar het geslacht van uw kind. Dit is nog te klein om te beoordelen.

Wat gaan we doen?

Bij deze echo ligt u met ontblote buik op een onderzoeksbank. De echoscopist houdt een ‘transducer’, een soort camera, op uw buik. Deze transducer zendt geluidsgolven uit en vangt ze vervolgens weer op. De teruggekaatste golven worden omgezet in beelden, die direct op het scherm te zien zijn. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt een soort gel op uw buik aangebracht. Een echo-onderzoek vormt geen risico voor u en uw kind. Het maken van een echo is niet pijnlijk. U voelt alleen de transducer, die op uw buik wordt gehouden.

Duur van het onderzoek

De 13 wekenecho duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

De uitslag

De echoscopist geeft de uitslag van het onderzoek meteen. Soms is er eerst nog overleg nodig met de superviserend gynaecoloog, dan volgt de uitslag later. De uitslagen sturen we naar uw (huis)arts of verloskundige. Maak zelf een afspraak met uw (huis)arts of verloskundige om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?

De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie. Bekijk de website van het RIVM voor meer informatie hierover.
Ook vindt u op deze website de meest actuele folders met uitgebreide uitleg over de diverse pre- en neonatale screeningen.