SEO 20 weken (20 wekenecho)

SEO 20 weken (20 wekenecho)

Met een ‘structureel echoscopisch onderzoek’ (SEO) onderzoeken we de ontwikkeling van de organen van uw kind. Eventuele afwijkingen kunnen we op deze manier opsporen. De 2e trimester SEO (20 wekenecho) kunt u laten doen als u tussen de 18 weken en 0 dagen en 20 weken en 0 dagen zwanger bent. Tussen de 19 weken en 0 dagen en 20 weken en 0 dagen is het onderzoek optimaal.

Telefonische afspraak

Voor dit onderzoek kunt u niet via het cliëntportaal een afspraak maken, aangezien wij een aantal vragen hebben die wij persoonlijk met u willen afstemmen. Belt u voor een afspraak: 088 - 21 41 149.

Bij de 20 wekenecho mag u één begeleider meenemen (bijvoorbeeld uw partner). Kinderen mogen helaas niet mee naar de echo.

Waarom dit onderzoek?

We onderzoeken of bij uw ongeboren kind lichamelijke afwijkingen met de echo te zien zijn. Volgens een vaste richtlijn kijken we uitgebreid naar de ontwikkeling van de organen van uw kind. Hoewel de 20 wekenecho niet bedoeld is voor het bepalen van het geslacht van uw kind, kan het vanaf 18 weken wel zichtbaar zijn.

Wat gaan we doen?

Bij deze echo ligt u met ontblote buik op een onderzoeksbank. De echoscopist houdt een ‘transducer’, een soort camera, op uw buik. Deze transducer zendt geluidsgolven uit en vangt ze vervolgens weer op. De teruggekaatste golven worden omgezet in beelden, die direct op het scherm te zien zijn. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt een soort gel op uw buik aangebracht. Een echo-onderzoek vormt geen risico voor u en uw kind. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het maken van een echo is niet pijnlijk. U voelt alleen de transducer, die op uw buik wordt gehouden.

In bepaalde situaties is het nodig om het onderzoek inwendig uit te voeren. Hiervoor wordt een speciale vaginale transducer gebruikt. Als u een inwendige echo moet hebben, wordt dit van tevoren met u besproken.

Duur van het onderzoek

De 20 wekenecho duurt ongeveer 30 tot 40 minuten.

De uitslag

De echoscopist geeft de uitslag van het onderzoek meteen. Soms is er eerst nog overleg nodig met de superviserend gynaecoloog, dan volgt de uitslag later. De uitslagen sturen we naar uw (huis)arts of verloskundige. Maak zelf een afspraak met uw (huis)arts of verloskundige om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?

Bekijk de website van het RIVM voor meer informatie over de 20 wekenecho.
Ook vindt u op deze website de meest actuele folders met uitgebreide uitleg over de diverse pre- en neonatale screeningen.