Zwangerschapsecho

Zwangerschapsecho

Tijdens uw zwangerschap zijn er verschillende momenten waarop we de gezondheid van uw kind controleren. Dit doen we met een echo. Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Inwendige organen weerkaatsen dit geluid. Het teruggekaatste geluid (de echo), wordt door de computer verwerkt tot een beeld.

Telefonische afspraak

Voor dit onderzoek kunt u niet via het cliëntportaal een afspraak maken, aangezien wij een aantal vragen hebben die wij persoonlijk met u willen afstemmen. Belt u voor een afspraak: 088 - 21 41 149.

Bij de zwangerschapsecho mag u één begeleider meenemen (bijvoorbeeld uw partner). Kinderen zijn helaas niet toegestaan.

Waarom dit onderzoek?

Op aanvraag van de verloskundige wordt gekeken naar het kindje in uw buik. Zo kunnen we met een echo vaststellen of het hartje klopt, of er meer dan een kindje in uw buik groeit en hoe het kind in de baarmoeder ligt. Ook kunnen we met meerdere echo’s de groei van uw kind volgen. Dit alles om een goed beeld te krijgen van uw baby en uw zwangerschap.

Naast de gewone zwangerschapsecho zijn er twee bijzondere medische echo’s mogelijk, namelijk wanneer u 13 weken zwanger bent en als u 19 weken zwanger bent. Meer informatie hierover vindt u bij 13 wekenecho en 20 wekenecho.

Wat gaan we doen?

Bij een zwangerschapsecho ligt u met ontblote buik op een onderzoeksbank. De echoscopist houdt een ‘transducer’, een soort camera, op uw buik. Deze transducer zendt geluidsgolven uit en vangt ze vervolgens weer op. De teruggekaatste golven worden omgezet in beelden, die direct op het scherm te zien zijn. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt een soort gel op uw buik aangebracht. Een echo-onderzoek vormt geen risico voor u en uw kind. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het maken van een echo is niet pijnlijk. U voelt alleen de transducer, die op uw buik wordt gehouden.

In bepaalde situaties is het nodig om het onderzoek inwendig uit te voeren. Hiervoor wordt een speciale vaginale transducer gebruikt. Als u een inwendige echo moet hebben, wordt dit van tevoren met u besproken.

Duur van het onderzoek

Het maken van een zwangerschapsecho duurt ongeveer 10 minuten.

Hoe snel kan ik terecht?

Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.

De uitslag

De echoscopist geeft de uitslag van het onderzoek meteen. Soms is er eerst nog overleg nodig met de superviserend gynaecoloog, dan volgt de uitslag later. De uitslagen sturen we naar uw (huis)arts of verloskundige. Maak zelf een afspraak met uw (huis)arts of verloskundige om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?

U vindt de meest actuele informatie over de diverse pre- en neonatale screeningen op de website van het RIVM.

Bekijk de video