SOA betekent seksueel overdraagbare aandoening. Oftewel: een ziekte die je kunt krijgen door (onveilige) seks. Met een SOA onderzoek kunnen we een besmetting aantonen of uitsluiten. U kunt zelf lichaamsmateriaal afnemen en dit bij ons inleveren. We onderzoeken het materiaal in het laboratorium.
Waarom dit onderzoek?
Uw huisarts wil u testen op een geslachtsziekte, zoals Chlamydia, Gonorroe, Trichomonas en/of Mycoplasma genitalium. Wanneer een SOA niet op tijd behandeld wordt, kan dit ernstige gevolgen hebben, zoals onvruchtbaarheid. Een SOA gaat niet vanzelf over. Wordt een SOA tijdig ontdekt, dan is het meestal goed te behandelen.
Materiaal afnemen
Voor dit onderzoek heeft u van uw arts een aanvraagformulier en een zakje meegekregen. In dit zakje vindt u een ‘swab’ (een wattenstokje) en een buisje met vloeistof erin en een instructie. Lees de gehele instructie nauwkeurig door, voordat u begint. U kunt het zelfafgenomen materiaal inleveren op al onze locaties, tijdens de algemene openingstijden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
De uitslag
De uitslag van het SOA onderzoek is binnen enkele dagen bekend, vaak de volgende dag al. We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt. Het kan voorkomen dat uw zorgverlener nog geen volledige rapportage heeft ontvangen, omdat een deel van de uitslag van uw onderzoek(en) nog niet beschikbaar is.