Bij ontlastingsonderzoek (ook wel fecesonderzoek genoemd) wordt uw ontlasting onderzocht op het laboratorium. Daar wordt gekeken of er stoffen in uw ontlasting zitten die uw klachten kunnen verklaren. Dit kunnen ziekmakende bacteriën, virussen, parasieten of andere stoffen zijn.
Waarom dit onderzoek?
Ontlastingonderzoek wordt over het algemeen gedaan bij een verdenking van een maagdarminfectie. Aanwijzing voor een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn kan worden onderzocht door de hoeveelheid calprotectine in de ontlasting te bepalen. Ook kan er nagegaan worden of er bloed in uw ontlasting aanwezig is. Uw huisarts legt u uit wat bij u precies de reden van het onderzoek is.
Ontlasting verzamelen
Voor dit onderzoek heeft u van uw arts een aanvraagformulier en een zakje meegekregen. Hierin vindt u een uitleg. Leest u deze goed door voordat u begint. In dit zakje vindt u een paars opvangzakje om in de wc te hangen en een houten spatel om het steriel potje halfvol met ontlasting te vullen. Plak de sticker met uw gegevens op het potje. Het is belangrijk dat u het potje met de verzamelde ontlasting zo snel mogelijk inlevert: bij voorkeur dezelfde dag, maar uiterlijk binnen 24 uur na opvang. Dit kan op al onze locaties, u hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
De uitslag
We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt. Het kan voorkomen dat uw zorgverlener nog geen volledige rapportage heeft ontvangen, omdat een deel van de uitslag van uw onderzoek(en) nog niet beschikbaar is.