Met een longfunctieonderzoek wordt bepaald hoe goed uw longen werken. Dit wordt ook spirometrie genoemd. Er wordt gekeken naar de longinhoud, vernauwing van luchtwegen en de reactie op bepaalde inhalatiemedicatie (‘puffers’). Hieruit kan blijken of u astma of COPD heeft en in welke mate. Astma en COPD zijn chronische aandoeningen. Door het jaarlijks uitvoeren van een longfunctieonderzoek kan bepaald worden hoe het met uw longen gaat en of de behandeling optimaal is.
Waarom dit onderzoek?
Uw behandelaar (huisarts of praktijkondersteuner) heeft voor u een longfunctieonderzoek aangevraagd om de oorzaak van uw luchtweg- en longklachten te achterhalen. Met een longfunctieonderzoek kan vastgesteld worden of u astma of COPD heeft. Op een röntgenfoto van de longen zijn deze aandoeningen niet goed te zien.
Als u bent aangemeld voor de speciale Astma/COPD-Dienst, wordt het longfunctieonderzoek bij u regelmatig herhaald. Met dit onderzoek kan dan bepaald worden hoe het gaat met uw longen en uw luchtwegen. Uw behandelaar kan zo de behandeling en medicatie goed afstemmen op uw toestand. Het is bij astma en COPD erg belangrijk dat u de juiste medicijnen krijgt in de juiste dosering. U krijgt behandeling om uw klachten te verminderen, maar ook om - vaak ongemerkte - achteruitgang van uw longfunctie te voorkomen. Longfunctieonderzoek is hierbij onmisbaar.
Wat gaan we doen?
We meten het volume van uw longen met enkele blaasonderzoeken. We testen de werking van uw longen om eventuele luchtwegvernauwing op te sporen. Afhankelijk of het nodig is ook het effect te testen van een luchtwegverwijdend middel op de longfunctie, vragen wij u hiervoor een medicijn in te ademen.
Duur van het onderzoek
Afhankelijk of het nodig is dat u een aparte test krijgt voor meting van een luchtwegverwijdend middel, duurt het onderzoek ongeveer 15 tot 30 minuten.
Hoe snel kan ik terecht?
Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.
De uitslag
Een longarts van Diagnostiek voor U beoordeelt het longfunctieonderzoek. Hieruit en uit de informatie van de huisarts en de vragenlijst, trekt de longarts een conclusie en geeft een behandeladvies aan uw huisarts en praktijkondersteuner. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken.
U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.