De arts kan huidbiopten, huidexcisies of kleine weefselfragmenten insturen voor histologisch onderzoek (weefselonderzoek).
Waarom dit onderzoek?
Uw huisarts wil een stukje weefsel, bijvoorbeeld afwijking op de huid, laten onderzoeken. Hiervoor zal de huisarts een klein stukje weefsel (biopt) afnemen of de afwijking zelf verwijderen. Uw huisarts stuurt dit weefsel dan naar het laboratorium.
Wat gaan we doen?
In het pathologisch laboratorium wordt het stukje weefsel verwerkt en gekleurd. Onder de microscoop wordt beoordeeld of er ontstekingscellen of kwaadaardige cellen aanwezig zijn. Soms worden hiervoor extra kleuringen uitgevoerd.
Afname
Uw arts gebruikt voor histologisch onderzoek een speciaal potje om het weefsel in te doen. Dit potje wordt in een zakje gedaan. Het zakje wordt bij de huisartsenpraktijk opgehaald, óf uw arts vraagt u het zakje in te leveren op een van de locaties van Diagnostiek voor U. Het is belangrijk dat u zakje met het potje snel inlevert: bij voorkeur nog dezelfde dag op één van de dichtstbijzijnde locaties. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
De uitslag
We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt. Het kan voorkomen dat uw zorgverlener nog geen volledige rapportage heeft ontvangen, omdat een deel van de uitslag van uw onderzoek(en) nog niet beschikbaar is.
Weefsel en bewaartermijnen
Als uw weefsel of cellen door uw behandelend arts ten behoeve van pathologisch onderzoek opgestuurd is naar het pathologisch laboratorium wordt na dit onderzoek restmateriaal opgeslagen.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van onze samenwerkingspartner laboratorium LabPON.
Zie: https://labpon.nl/informatie-omtrent-ontvangst-eigen-materiaal
Wetenschappelijk onderzoek
Is bij u lichaamsmateriaal afgenomen voor medisch onderzoek? Na het onderzoek wordt dit materiaal bewaard voor een bepaalde tijd. Een deel van dit lichaamsmateriaal kunnen onderzoekers gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van onze samenwerkingspartner laboratorium LabPON.
Zie: https://labpon.nl/algemene-informatie/lichaamsmateriaal-voor-onderzoeksdoeleinden