Bij een cervixuitstrijk maakt uw huisarts een uitstrijkje van de baarmoedermond om te kijken of er afwijkende cellen aanwezig zijn.
Waarom dit onderzoek?
Bij de aanwezigheid van gynaecologische klachten kan uw huisarts een cervixuitstrijk (medische indicatie) uitvoeren. Dit zijn de uitstrijkjes die niet vallen onder het Bevolkingsonderzoek (BVO).
Wat gaan we doen?
In het pathologisch laboratorium worden de cellen van het uitstrijkje gekleurd. Onder de microscoop wordt beoordeeld of de baarmoederhalscellen afwijkend zijn. Indien nodig kan ook onderzocht worden of het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, het humaan papillomavirus (HPV), aanwezig is in het materiaal.
Uitstrijkje
Uw huisarts gebruikt voor het onderzoek een speciaal potje om het uitstrijkje in te doen. Dit potje wordt in een zakje gedaan. Het zakje wordt bij de huisartsenpraktijk opgehaald, of uw huisarts vraagt u het zakje in te leveren op een van de locaties van Diagnostiek voor U. Het is belangrijk dat u het zakje met het potje zo snel mogelijk inlevert: in ieder geval op dezelfde dag. Dit kan op al onze locaties, u hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
De uitslag
We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.
Weefsel en bewaartermijnen
Als uw weefsel of cellen door uw huisarts voor pathologisch onderzoek opgestuurd is naar het pathologisch laboratorium wordt na dit onderzoek restmateriaal opgeslagen.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van onze samenwerkingspartner laboratorium LabPON.
Zie: https://labpon.nl/informatie-omtrent-ontvangst-eigen-materiaal
Wetenschappelijk onderzoek
Is bij u lichaamsmateriaal afgenomen voor medisch onderzoek? Na het onderzoek wordt dit materiaal bewaard voor een bepaalde tijd. Een deel van dit lichaamsmateriaal kunnen onderzoekers gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van onze samenwerkingspartner laboratorium LabPON.
Zie: https://labpon.nl/algemene-informatie/lichaamsmateriaal-voor-onderzoeksdoeleinden