Om te controleren of u rijgeschikt bent heeft de medisch adviseur van het CBR u doorverwezen naar een psychiater voor specialistisch onderzoek. De psychiater wil hiervoor uw urine en/of bloed laten onderzoeken op drugs en/of alcohol.
Onderzoek op afspraak
Voor dit onderzoek kunt u online een afspraak maken. Maak een afspraak voor bloedafname en kies in het afsprakenportaal de optie “Urine- en of bloedonderzoek CBR-keuring”, zodat uw afspraak op de juiste locatie wordt ingepland. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Bel dan naar 088 - 21 41 149. Komt u voor zowel urine- als bloedonderzoek, dan hoeft u maar één afspraak te maken. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee.
Waarom dit onderzoek?
Bij een vermoeden van alcohol- en/of drugsmisbruik verwijst de medisch adviseur van het CBR de cliënt naar een psychiater voor specialistisch onderzoek. Als onderdeel van dit onderzoek kan bloed- en/of urineonderzoek worden verricht. Bloedafname is noodzakelijk bij (een vermoeden van) alcohol- of cannabismisbruik. Urineonderzoek is noodzakelijk bij (een vermoeden van) misbruik van andere drugs dan cannabis.
Wat gaan we doen?
Voor urineonderzoek gaat u tijdens de afspraak naar het toilet om in een potje te plassen. Dit potje ontvangt u van een medewerker als u zich meldt. Jassen en tassen laat u buiten het toilet in de onderzoeksruimte. Het potje met uw urine geeft u vervolgens aan de medewerker. Uw urine wordt vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van de aangevraagde drugs.
Bij bloedonderzoek doet de medewerker van de bloedafname een band om uw bovenarm. Dan volgt de prik en neemt onze medewerker een of meerdere buisjes bloed af. Dit kan even pijnlijk zijn. Na de bloedafname krijgt u een verbandje waarmee u het wondje dicht kunt drukken. Als u dit ongeveer een minuut doet, heeft u minder kans op een nabloeding of blauwe plek. Heeft u toch een blauwe plek, dan zal deze na enkele dagen vanzelf verdwijnen. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Uw bloed wordt onderzocht op aanwijzingen voor het gebruik van drugs en/of alcoholmisbruik.
Duur van het onderzoek
De bloedafname duurt in het algemeen niet langer dan vijf minuten. Het kan wel zo zijn dat u even in de wachtkamer zit, voordat u wordt opgeroepen. Het verzamelen van urine duurt ongeveer 10 minuten.
De uitslag
De psychiater heeft met u afgesproken wanneer u kunt bellen voor de uitslag. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.