Met een gynaecologische echo brengen we uw baarmoeder, eileiders en eierstokken in beeld met behulp van geluidsgolven. De echo kan op twee manieren verricht worden, inwendig of uitwendig.
Waarom dit onderzoek?
Er zijn verschillende redenen om een gynaecologische echo te laten maken:
- Problemen met bloedverlies, bijvoorbeeld een zeer hevige of pijnlijke menstruatie, tussentijds bloedverlies, of bloedverlies na de overgang
- Pijn in de onderbuik
- Controle van een spiraaltje, bij onzekerheid over succesvolle plaatsing of bij klachten
- Het vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Controle na een miskraam.
Er is veel mogelijk met een gynaecologische echo, maar niet alle afwijkingen zijn erop te zien. Ontstekingen in de buik en afwijkingen aan de baarmoedermond bijvoorbeeld, kunnen we vaak niet zien op een echo.
Wat gaan we doen?
Er zijn twee manieren om een gynaecologische echo te maken: inwendig via de vagina of uitwendig via de buikwand. De inwendige echo heeft onze voorkeur, omdat die beelden het scherpst zijn.
Inwendige echo
Onze echoscopist vraagt u uw onderkleding uit te trekken. Daarna neemt u plaats op de onderzoeksbank. De echoscopist brengt via uw vagina de zogeheten ‘transducer’ in. Dit is een smal instrument met een ronde kop, waarmee we de echo maken. De echoscopist doet een soort condoom om de transducer en smeert er gel op. Hierdoor is het makkelijker om het in de vagina in te brengen. Meestal doet dit geen pijn. Voor een inwendige echo moet uw blaas leeg zijn. Het is voor de uitvoering van de echo geen probleem als u op dat moment bloedverlies heeft.
Uitwendige echo
Bij een uitwendige echo neemt u plaats op een onderzoekbank. U kunt uw kleren aanhouden, alleen uw onderbuik wordt ontbloot. De echoscopist brengt gel aan op uw buik om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen. Een uitwendige echo is niet pijnlijk.
Duur van het onderzoek
Een gynaecologische echo duurt ongeveer 15 minuten.
Hoe snel kan ik terecht?
Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.
De uitslag
De echoscopist geeft de uitslag van het onderzoek meteen. Soms is er eerst nog overleg nodig met de superviserend gynaecoloog, dan volgt de uitslag later. De uitslagen sturen we naar uw (huis)arts of verloskundige. Maak zelf een afspraak met uw (huis)arts of verloskundige om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.