Bij een cardiale echo onderzoeken we de werking van uw hart met behulp van geluidsgolven (ultrageluid).
Waarom dit onderzoek?
Met dit onderzoek kan de bouw van het hart, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen en zelfs de bloedstroom worden gemeten. We maken daarbij ook een hartfilmpje om de elektrische geleiding in het hart te meten. Deze onderzoeken samen geven een beeld hoe het hart functioneert.
Wat gaan we doen?
Er worden plakkers met elektrodes op uw bovenlichaam geplakt om een hartfilmpje te maken en uw hartritme vast te leggen. Bij een cardiale echo zet de echoscopist een transducer (echokop) op de huid van uw borstkas. Dit apparaatje zendt geluidsgolven uit, die het lichaam terugkaatst. Deze geluidsgoven worden dan omgezet in afbeeldingen van het hart. Afwijkingen aan het hart of bloedvaten zijn zo zichtbaar te maken. De geluidsgolven zijn ongevaarlijk en niet pijnlijk.
Duur van het onderzoek
Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten, dit is inclusief aan- en uitkleden en het maken van een hartfilmpje.
Hoe snel kan ik terecht?
Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.
De uitslag
Als alle beelden en uitkomsten zijn bekeken, wordt de uitslag met een advies gestuurd naar uw (huis)arts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.