Röntgenonderzoek

Röntgenonderzoek

Bij röntgenonderzoek worden met speciale apparatuur röntgenfoto’s gemaakt van de binnenkant van uw lichaam, bijvoorbeeld van longen of botten. Röntgenstraling dringt door weefsels van het lichaam heen. De verschillende botten, weefsels en organen laten niet allemaal dezelfde hoeveelheid straling door. Hierdoor worden de verschillende structuren in het lichaam zichtbaar op een röntgenfoto.

Waarom dit onderzoek?

Met röntgenfoto’s kunnen bepaalde afwijkingen zichtbaar worden gemaakt. Vooral botten zijn goed zichtbaar op een röntgenfoto, daarom wordt vaak een röntgenfoto gemaakt om te kunnen zien of een bot gebroken is.

Wat gaan we doen?

We vragen u om het lichaamsdeel dat we willen fotograferen, bloot te maken. Onze medewerker legt u vervolgens uit hoe u moet gaan staan of liggen. Dit hangt af van welk deel van het lichaam gefotografeerd wordt. Röntgenonderzoek is niet belastend voor uw lichaam en doet geen pijn.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 15 minuten.

Hoe snel kan ik terecht?

Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.

De uitslag

We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?

Bekijk de video