Echo scrotum

Echo scrotum

Bij dit onderzoek worden teelballen en balzak met behulp van geluidsgolven bekeken. Hiermee kan de grootte en vorm in beeld worden gebracht.

Waarom dit onderzoek?

Wanneer u pijn of een zwelling heeft aan uw teelballen of scrotum, is het verstandig om uw balzak te laten onderzoeken met een echo.

Wat gaan we doen?

Bij een radiologische echo wekken we geluidsgolven op met een transducer (een apparaatje dat de geluidsgolven zendt en ontvangt). Je kunt deze geluidsgolven niet horen. We houden de transducer tegen uw huid, waardoor geluidsgolven uw lichaam in worden gestuurd. De organen in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo’s worden op een beeldscherm weergegeven. Ook worden ze vastgelegd en digitaal opgeslagen.

Voor dit onderzoek kleedt u zich gedeeltelijk uit. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Eerst wordt er een beetje gel op de te onderzoeken plek aangebracht. Deze gel helpt om de geluidsgolven over te brengen. Zo komen de verschillende organen en weefsels in beeld. Vervolgens tast de arts met een transducer het gebied af dat onderzocht moet worden. Dit onderzoek doet geen pijn. De organen en weefsels worden zichtbaar op een monitor. Een van onze radiologen bekijkt en beoordeelt de beelden op een later tijdstip.

Duur van het onderzoek

Gemiddeld duurt het 10 minuten om een radiologische echo te maken.

De uitslag

We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?