Echo prostaat

Echo prostaat

Bij dit onderzoek onderzoeken we de grootte, aard en vorm van uw prostaat. Hiervoor wordt de prostaat via de anus inwendig bevoeld en bekeken met echo onderzoek. Vaak combineren we dit onderzoek met bloedonderzoek (PSA-bepaling).

Waarom dit onderzoek?

Met een combinatie van rectaal toucher, inwendige echografie en PSA-bepaling in het bloed zijn verschillende afwijkingen van uw prostaat op te sporen of uit te sluiten.

Wat gaan we doen?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een urologisch verpleegkundig specialist, nurse-practitioner of arts-assistent onder supervisie van een uroloog.

De medewerker voelt de prostaat via de anus. De medische term hiervoor is rectaal toucher. Hierna volgt het echografisch onderzoek, waarbij de medewerker een echosonde enkele centimeters in uw anus (endeldarm) schuift. De medische term voor dit onderzoek is transrectale echografie. Op een beeldscherm kan de medewerker de prostaat bekijken en de uroloog kan de beelden op een later tijdstip beoordelen. Indien nodig nemen we vooraf of na afloop nog bloed af om de PSA-waarde te bepalen (Prostaat Specifiek Antigeen). Hiermee kunnen we de activiteit van de prostaat in het bloed meten.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 25 minuten. Onze medewerker neemt ruim de tijd voor voorbereiding en uitvoering, zodat de patiënt zo comfortabel mogelijk het onderzoek kan ondergaan.

Afspraak maken

U hoeft alleen een afspraak voor het onderzoek zelf te maken. Wanneer het nodig is om ook uw bloed te laten prikken wordt dit ter plaatse beoordeeld en meteen een afspraak voor bloedafname gepland. U hoeft dan niet (lang) te wachten.

Hoe snel kan ik terecht?

Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.

De uitslag

We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?

Afspraak maken voor
Echo prostaat
Maak een afspraak

Onderzoek details

  • Aanvraagcode

    80367

  • Declaratiecode

    087070 / 072621

  • Tarief

    € 122,01