Echo heupen zuigelingen

Echo heupen zuigelingen

Bij een heupecho wil de arts/echoscopist een afwijking aan de heupen van uw zoon of dochter uitsluiten. Met behulp van een echo wordt de vorming van de heupen beoordeeld. Een radiologische echo maakt gebruik van geluidsgolven. Dit onderzoek is niet schadelijk voor uw kind. We voeren de heupecho uit bij kinderen in de leeftijd tot 12 maanden.

Waarom dit onderzoek?

Bij de controles op het consultatiebureau heeft de arts ontdekt dat uw zoon of dochter een verhoogde kans heeft op een probleem bij de vorming van de heupen (heupdysplasie). De reden hiervoor kan zijn dat heupdysplasie in de familie voorkomt, dat uw kind in stuit gelegen heeft, dat uw kind een stijve heup heeft die niet gemakkelijk naar buiten draait of dat de benen van uw kind niet even lang zijn. Op tijd ontdekken en zo nodig behandelen van heupdysplasie helpt bij een betere vorming van de heupen en voorkomt pijn en problemen met bewegen op latere leeftijd. Met een echo kan op jonge leeftijd betrouwbaar en veilig onderzocht worden hoe de vorming van de heupen is.

Wat gaan we doen?

Het onderzoek wordt uitgevoerd en beoordeeld door een (arts-)echoscopist, die gespecialiseerd is in het maken van heupecho’s bij kleine kinderen. Tijdens het onderzoek ligt uw zoon of dochter in een speciaal kussen. De (arts-)echoscopist bekijkt beide heupen met een echo. Het onderzoek doet geen pijn en het kussen ligt lekker. Toch kunnen kindjes soms onrustig worden of huilen. U kunt tijdens het onderzoek naast uw kind zitten en hem of haar vasthouden en geruststellen. De (arts-)echoscopist begeleidt u en uw kind door de diverse stappen van het onderzoek, zodat de echobeelden goed gemaakt kunnen worden.

Als de echo’s klaar zijn, kijkt de (arts-)echoscopist de heupen aan de buitenkant na, zoals dat ook op het consultatiebureau gebeurt.

Duur van het onderzoek

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Dit is inclusief het beoordelen van de beelden en het bespreken van de uitslag.

Hoe snel kan ik terecht?

Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.

Let op: plan de afspraak zo dicht mogelijk bij de leeftijd van 3 maanden van uw kind. Is uw kind al ouder dan 3 maanden, maak de afspraak dan zo spoedig mogelijk. Voor dit onderzoek maakt u telefonisch een afspraak. Online is dit nog niet mogelijk

De uitslag

Aan het einde van de afspraak krijgt u de officiële uitslag van de (arts-)echoscopist, die de heupecho gemaakt heeft. Deze uitslag wordt ook naar de jeugdarts van het consultatiebureau en de huisarts gestuurd.

In de meeste gevallen sluit de echo een afwijking uit en kunt u als ouder/verzorger worden gerustgesteld. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt u doorverwezen naar een (kinder)orthopeed voor vervolgonderzoek. U krijgt dan informatie om zelf een afspraak te maken.

Wilt u meer weten?

Afspraak maken voor
Echo heupen zuigelingen
Bel: 088 - 21 41 149

Onderzoek details

  • Aanvraagcode

    81390

  • Declaratiecode

    089070

  • Tarief

    € 109,51