Echo hals/schildklier

Echo hals/schildklier

Met dit onderzoek kunnen we via geluidsgolven mogelijke afwijkingen aan weefsels in uw hals en/of schildklier opsporen of beter in beeld brengen.

Waarom dit onderzoek?

Met behulp van deze echo krijgen we een goed beeld van uw (bij)schildklier en de lymfeklieren, die in het halsgebied liggen.

Wat gaan we doen?

Bij een radiologische echo wekken we geluidsgolven op met een transducer (een apparaatje dat de geluidsgolven zendt en ontvangt). Je kunt deze geluidsgolven niet horen. We houden de transducer tegen uw huid, waardoor geluidsgolven uw lichaam in worden gestuurd. De weefsels in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo’s worden op een beeldscherm weergegeven. Ook worden ze vastgelegd en digitaal opgeslagen.

Voor dit onderzoek maakt u uw hals vrij. Als u kettingen draagt, verzoeken we u die af te doen. Daarna mag u op uw rug op de onderzoekstafel gaan liggen. De arts brengt een beetje gel aan op uw hals. Deze gel voorkomt dat er lucht komt tussen de huid en het apparaatje dat de geluidsgolven uitzendt en ontvangt. De arts beweegt het apparaatje over uw hals en kijkt op een tv-scherm naar de beelden. Een van onze radiologen zal de beelden op een later tijdstip bekijken en beoordelen. Dit onderzoek doet geen pijn.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

De uitslag

We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?