Echo bovenste extremiteit (arm)

Echo bovenste extremiteit (arm)

Met dit onderzoek kunnen we via geluidsgolven mogelijke afwijkingen aan de spieren, pezen of andere weefsels in uw schouder, arm, pols of hand opsporen of beter in beeld brengen.

Waarom dit onderzoek?

Bij klachten aan bijvoorbeeld elleboog, schouder of pols, kunnen we met een echo afwijkingen in spieren en weefsels in de arm opsporen.

Wat gaan we doen?

Bij een radiologische echo wekken we geluidsgolven op met een transducer (een apparaatje dat de geluidsgolven zendt en ontvangt). Je kunt deze geluidsgolven niet horen. We houden de transducer tegen uw huid, waardoor geluidsgolven uw lichaam in worden gestuurd. De organen in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo’s worden op een beeldscherm weergegeven. Ook worden ze vastgelegd en digitaal opgeslagen.

Voor dit onderzoek ontbloot u uw arm. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Eerst wordt er een beetje gel op de te onderzoeken plek aangebracht. Deze gel helpt om de geluidsgolven over te brengen. Vervolgens tast de arts met een transducer het gebied af dat onderzocht moet worden. De spieren, pezen en andere weefsels in uw arm worden zichtbaar op een monitor. We slaan deze beelden ook op. Een van onze radiologen zal de beelden op een later tijdstip bekijken en beoordelen. Dit onderzoek doet geen pijn.

Duur van het onderzoek

Gemiddeld duurt het 10 minuten om een radiologische echo te maken.

De uitslag

We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?

Bekijk de video