Echo abdomen (buik)

Echo abdomen (buik)

Met dit onderzoek kunnen we via geluidsgolven mogelijke afwijkingen aan organen en weefsels in de buik opsporen of beter in beeld brengen.

Waarom dit onderzoek?

Met deze echo kan de arts afwijkingen aan de organen en weefsels in de buik opsporen of beter in beeld krijgen.

Wat gaan we doen?

Bij een radiologische echo wekken we geluidsgolven op met een transducer (een apparaatje dat de geluidsgolven zendt en ontvangt). Je kunt deze geluidsgolven niet horen. We houden de transducer tegen uw huid, waardoor geluidsgolven uw lichaam in worden gestuurd. De organen en weefsels in uw lichaam weerkaatsen de geluidsgolven. Deze echo’s worden op een beeldscherm weergegeven. Ook worden ze vastgelegd en digitaal opgeslagen.

Voor dit onderzoek kleedt u zich gedeeltelijk uit. Uw onderbroek mag u aanhouden. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Eerst wordt er een beetje gel op de te onderzoeken plek aangebracht. Deze gel helpt om de geluidsgolven over te brengen. Vervolgens tast de arts met een transducer het gebied af dat onderzocht moet worden. De organen en weefsels in uw buik worden zichtbaar op een monitor. We slaan deze beelden ook op. Een van onze radiologen zal de beelden op een later tijdstip bekijken en beoordelen. Dit onderzoek doet geen pijn.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

De uitslag

We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?