Vasectomiecontrole (zaadonderzoek na sterilisatie)

Vasectomiecontrole (zaadonderzoek na sterilisatie)

Drie maanden na een sterilisatie moet onderzocht worden of de ingreep gelukt is. Voor dit onderzoek dient u uw semen (sperma) thuis op te vangen in een potje en in te leveren, zodat we het kunnen onderzoeken in het laboratorium.

Afspraak maken voor inleveren semen

Voor het inleveren van uw semen dient u vooraf een afspraak te maken. Dit kan online via het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU, of u kunt bellen naar 088 – 21 41 149.
Let op: U kunt de afspraak pas inplannen vanaf 3 maanden na datum van de sterilisatie.

Waarom dit onderzoek?

Na de sterilisatie bent u niet meteen onvruchtbaar. Drie maanden na de ingreep zijn de zaadcellen meestal pas verdwenen. Na deze periode onderzoeken we een semenmonster om te controleren of de sterilisatie gelukt is. In het laboratorium wordt gekeken of er nog levende zaadcellen in uw semen zitten en of deze bewegen. Als er geen levende zaadcellen meer zijn, bent u onvruchtbaar en is de sterilisatie geslaagd.

Inleveren semen

Voor dit onderzoek heeft u van uw arts een aanvraagformulier en een geel zakje met daarin een steriel potje meegekregen. Leest u alstublieft de uitleg goed door, voordat u begint. Het is belangrijk dat u uw semen binnen 1 uur na afname inlevert op de hoofdlocatie van Diagnostiek voor U op de Boschdijk 1119 in Eindhoven. Het semen moet op lichaamstemperatuur vervoerd worden (bewaar het potje bijvoorbeeld in de binnenzak van uw kleding).

Op het laboratorium wordt onder de microscoop gekeken of er nog zaadcellen aanwezig zijn.

Duur van het onderzoek

Bij het inleveren van uw semen neemt een medewerker de ingevulde vragenlijst met u door. Dit duurt enkele minuten.

De uitslag

De uitslag van het semenonderzoek is binnen enkele dagen bekend, vaak de volgende dag al. We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken.

U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?

Download de vragenlijst

Afspraak maken voor
Vasectomiecontrole (zaadonderzoek na sterilisatie)
Maak een afspraak

Onderzoek details

  • Aanvraagcode

    51057

  • Declaratiecode

    070801

  • Tarief

    € 46,72