Semenanalyse (zaadonderzoek vruchtbaarheid)

Semenanalyse (zaadonderzoek vruchtbaarheid)

Met een semenanalyse, oftewel zaad- of spermaonderzoek, wordt de kwaliteit van uw zaad onderzocht. Voor dit onderzoek dient u uw zaad thuis op te vangen in een potje en in te leveren, zodat we het kunnen onderzoeken in het laboratorium.

Afspraak maken voor inleveren semen

Voor het inleveren van uw semen dient u vooraf een afspraak te maken. Dit kan online via het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU, of u kunt bellen naar 088 – 21 41 149.

Waarom dit onderzoek?

Als de partner na een jaar onbeschermd vrijen nog niet zwanger is geworden, is het zinnig om de zaadkwaliteit van de man te onderzoeken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het aantal zaadcellen en de bewegelijkheid van de zaadcellen. De huisarts kan met deze informatie in combinatie met andere factoren, zoals leeftijd van de vrouw, schatten hoe groot de kans is op zwangerschap in het komende jaar.

Inleveren semen

Voor dit onderzoek heeft u van uw arts een aanvraagformulier en een geel zakje met een daarin een steriele beker meegekregen. Leest u de uitleg goed door, voordat u begint. Het is belangrijk dat u het semen binnen 30 minuten na productie inlevert op de hoofdlocatie van Diagnostiek voor U op de Boschdijk 1119 in Eindhoven.

Op het laboratorium wordt onder de microscoop het aantal zaadcellen geteld en de beweeglijkheid van de zaadcellen beoordeeld.

Duur van het onderzoek

Bij het inleveren van uw semen neemt een medewerker de ingevulde vragenlijst met u door. Dit duurt enkele minuten.

De uitslag

De uitslag van het semenonderzoek is binnen enkele dagen bekend, vaak de volgende dag al. We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt. Het kan voorkomen dat uw zorgverlener nog geen volledige rapportage heeft ontvangen, omdat een deel van de uitslag van uw onderzoek(en) nog niet beschikbaar is.

Wilt u meer weten?

Download de vragenlijst

Afspraak maken voor
Semenanalyse (zaadonderzoek vruchtbaarheid)
Maak een afspraak

Onderzoek details

  • Aanvraagcode

    72582

  • Declaratiecode

    078110 / 077121

  • Tarief

    € 55,49