Met een DEXA-onderzoek bepalen we de botdichtheid van uw botten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kleine dosis röntgenstraling. Door de botdichtheid van uw heup en (enkele) rugwervels te meten, zien we of er bij u sprake is van meer dan gemiddelde botontkalking.
Waarom dit onderzoek?
Botten bestaan voor een groot deel uit kalk. In de loop van het leven neemt bij iedereen de botdichtheid af. Dit wil zeggen dat er minder kalk in de botten achterblijft en dat de botten minder stevig worden. Dit heet botontkalking. Als u te erge botontkalking heeft, breken uw botter sneller dan normaal. Botontkalking kan goed worden behandeld, waardoor het risico op een breuk vermindert. Eetgewoontes, lichaamsbeweging, roken en vrouwelijke hormonen zijn enkele van de belangrijkste factoren die de botontkalking beïnvloeden. Het proces van ontkalking verloopt sneller bij vrouwen dan bij mannen.
Wat gaan we doen?
Voorafgaand aan het onderzoek wordt uw lengte en uw gewicht genoteerd. Voor dit onderzoek moet u zich gedeeltelijk uitkleden. Kledingstukken met metaal kunt u niet aanhouden. Is er metaal aanwezig in uw heup of rug, geeft u dit dat vooraf door aan de laborant.
U ligt tijdens dit onderzoek op uw rug op een tafel. De röntgenbuis beweegt op een afstand van ruim 40 cm boven uw buik. Met het röntgenapparaat wordt de botdichtheid gemeten van uw heup en (enkele) rugwervels.
Na afloop worden er met de computer berekeningen gemaakt van de gemiddelde dichtheid van het bot, welke vergeleken worden met normale waarde voor uw leeftijd en geslacht. Hieruit kan worden afgeleid of er eventueel sprake is van botontkalking.
Duur van het onderzoek
Het DEXA-onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Hoe snel kan ik terecht?
Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.
De uitslag
We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.