Botdichtheidsmeting (DEXA)

Botdichtheidsmeting (DEXA)

Met een DEXA-onderzoek bepalen we de botdichtheid van uw botten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een lage dosis röntgenstraling. Door de botdichtheid van uw heup en lendenwervels te meten, zien we of er bij u sprake is van botontkalking. Tijdens het onderzoek maakt het apparaat ook een foto van de ruggenwervels (dit heet VFA ofwel wervelhoogtemeting). Hierop is te zien is hoe hoog de wervels zijn en of u gebroken wervels heeft.

Waarom dit onderzoek?

Botten bestaan voor een groot deel uit kalk. In de loop van het leven neemt bij iedereen de botdichtheid af. Dit wil zeggen dat er minder kalk in de botten achterblijft en dat de botten minder stevig worden. Als dit verlies te groot is spreken we van botontkalking of osteoporose. Bij botontkalking breken uw botter sneller dan normaal. Eetgewoontes, lichaamsbeweging, roken, medicijnen en vrouwelijke hormonen zijn factoren die de botontkalking beïnvloeden. Botontkalking kan goed worden behandeld, waardoor het risico op een breuk vermindert. Met een VFA kunnen we zien of er bij u misschien al ongemerkt een wervelbreuk is opgetreden. Een wervelbreuk geeft vaak geen acute klachten, maar ook dit geeft een verhoogde kans op meer botbreuken in de toekomst.

Wat gaan we doen?

Voorafgaand aan het onderzoek wordt uw lengte en uw gewicht genoteerd. Voor dit onderzoek moet u zich gedeeltelijk uitkleden. Kledingstukken met metaal kunt u niet aanhouden. Is er metaal aanwezig in uw heup of rug, geeft u dit dan vooraf door aan de laborant.

U ligt tijdens dit onderzoek op uw rug op een tafel. Met het röntgenapparaat wordt de botdichtheid gemeten van uw heup en lendenwervels. Daarna wordt nog een opname gemaakt van uw ruggenwervels om eventuele wervelfracturen op te sporen.

Na afloop worden er met de computer berekeningen gemaakt van de gemiddelde dichtheid van het bot in uw heup en lendenwervels. Dit wordt vergeleken de met normale waarde voor uw leeftijd en geslacht. Hieruit kan worden afgeleid of u botontkalking heeft en in welke mate. Ook kan uit de wervelhoogtemeting bepaald worden of er bij u wervels gebroken zijn en in welke mate. De radioloog rapporteert al deze bevindingen in het verslag aan uw huisarts.

Duur van het onderzoek

Het DEXA-onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Hoe snel kan ik terecht?

Wij willen u graag zo snel mogelijk helpen en daarom hebben wij korte wachttijden bij Diagnostiek voor U. Bekijk het actuele overzicht van de wachttijden voor de verschillende onderzoeken of lees meer over wachttijden op deze pagina.

De uitslag

We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Wilt u meer weten?

Bekijk de video

Afspraak maken voor
Botdichtheidsmeting (DEXA)
Maak een afspraak

Onderzoek details

  • Aanvraagcode

    82279

  • Declaratiecode

    083302 / 080080

  • Tarief

    € 194,76