Oproepsysteem geringe aortaklepstenose (AOS)

Oproepsysteem geringe aortaklepstenose (AOS)

In samenwerking met het Nederlands Hart Netwerk (NHN) heeft Diagnostiek voor U voor reguliere opvolging van geringe aortaklepstenose een oproepsysteem ingericht en geïmplementeerd. Hierdoor wordt de patiënt binnen de eerste lijn opgevolgd en wordt de juiste hartzorg op de juiste plaats geleverd. Dubbele diagnostiek wordt hiermee tot het minimum beperkt.

Deze dienst wordt sinds de Regionale Transmurale Afspraak (oktober 2018) aangeboden. Omdat de regionale ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant nu ook daadwerkelijk patiënten gaan terugverwijzen naar hun huisarts, willen we deze dienst na overleg met zorggroepen PozoB en Stroomz nog eens onder de aandacht brengen.

Cardiale echo en uitslag via de huisarts

Tot voor kort kwamen patiënten met een geringe vernauwing van de aortaklep, ook wel een aortaklepstenose (AOS) genoemd, elke 2 tot 3 jaar naar het ziekenhuis voor een controle echo van het hart om de ernst van de vernauwing te volgen. De huisarts kan voortaan/tegenwoordig bij Diagnostiek voor U een cardiale echo laten maken en de patiënt hoeft niet naar de polikliniek voor een bezoek aan de cardioloog. Zowel de huisarts (via Edifact) als de patiënt (via MijnDiagnostiekvoorU) ontvangt de uitslag van de hartecho. De oproepdienst zorgt ervoor dat de patiënt sneller en makkelijker toegang heeft tot zorg, dat er minder kosten worden gemaakt en dat dubbele diagnostiek wordt voorkomen.

Automatische oproep

De huisarts kan de patiënt, net als bij andere oproepdiensten, automatisch laten oproepen voor het regelmatig laten maken van een cardiale echo. Deze echo’s worden gedaan bij Diagnostiek voor U, op de locaties Boschdijk en Stratumsedijk in Eindhoven en bij locatie Dolium in Eersel. Er wordt een volledige echografie van het hart gemaakt.

De kwaliteit van zorg blijft hetzelfde. Vanuit de samenwerking binnen het Nederlands Hart Netwerk (NHN) komen patiënten uit Eindhoven (Catharina Ziekenhuis), Veldhoven (Máxima Medisch Centrum) en Geldrop (Anna Ziekenhuis) in aanmerking voor dit automatisch oproepsysteem. In de toekomst willen we graag alle patiënten met een geringe aortaklepstenose in de regio Zuidoost-Brabant via dit oproepsysteem zorg aanbieden.

Hoogste kwaliteit van zorg binnen het Nederlands Hart Netwerk

Deze zorgverbetering is een initiatief van het Nederlands Hart Netwerk (NHN). Het NHN is een samenwerkingsverband tussen zorgaanbieders uit de eerste, tweede en derde lijn in de regio Zuidoost-Brabant. Hierin werken de cardiologen en verpleegkundigen van de vier ziekenhuizen in deze regio (Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum, Anna Ziekenhuis en Elkerliek Ziekenhuis) en de huisartsen en praktijkondersteuners van de twee zorggroepen in de regio (PoZoB en StroomZ) zeer nauw met elkaar samen, om de patiënt de hoogste kwaliteit van zorg te bieden.

Uitwisselen regiobeelden: ook van cardiale echo’s

Voor alle medische onderzoeken heeft Diagnostiek voor U de mogelijkheid om de medische gegevens te delen met het Catharina Ziekenhuis, het Máxima Medisch Centrum en Anna Ziekenhuis. De oplossing die daarvoor gebruikt wordt heet ‘XDS’, ‘cross document sharing’. In de aangesloten ziekenhuizen is het systeem beter bekend als ‘regiobeelden’. Wij bieden hiermee de ziekenhuizen de mogelijkheid voor het inzien van alle medische gegevens, zowel van laboratoriumuitslagen, als de uitslagen van functie- en beeldvormend onderzoek. Dus ook van cardiale echo’s. Uiteraard mits de patiënt hiervoor toestemming heeft gegeven in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. Het delen van gegevens is handig in het geval dat de patiënt terug moet naar de cardioloog, bijvoorbeeld bij een toename van de AOS.

Hoe meldt een aanvrager een patiënt aan?

Voor het aanmelden van de patiënt voor deze oproepdienst kan de huisarts of praktijkondersteuner gebruik maken van systeem LabOnline of via ZorgDomein (onder tabblad Diagnostiek, onder Laboratorium en daarin onder Diagnostiek Monitoring chronische aandoeningen). Het protocol is door de aanvrager handmatig naar wens aan te passen. De losse cardiale echografie staat in ZorgDomein onder tabblad Diagnostiek, zowel onder tab Echo als onder tab Functieonderzoek.