Cytologie in urine (cellen)

Cytologie in urine (cellen)

Bij cytologie in urine (cellen) wordt er urine onderzocht op celniveau.

Waarom dit onderzoek?

Bij cytologisch onderzoek wordt er onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van afwijkende cellen in urine.

Wat gaan we doen?

In het pathologisch laboratorium worden de opgevangen cellen gekleurd en onder de microscoop beoordeeld. Onder de microscoop wordt gekeken of er afwijkende cellen aanwezig zijn.

Telefonische afspraak voor urineonderzoek

Wanneer de arts cytologisch onderzoek met urine wil laten uitvoeren, dient u telefonisch een afspraak te maken voor het inleveren van urine. Wanneer dit nodig is staat dit duidelijk aangegeven op het verwijsbericht van de arts. Belt u in dit geval 088 - 21 41 149 voor het plannen van de afspraak. Online een afspraak maken is nog niet mogelijk.

De afspraak vindt plaats op de hoofdlocatie Diagnostiek voor U op de Boschdijk 1119 in Eindhoven. U krijgt bij de balie een potje voor uw urine en deze kunt u daar meteen inleveren.

De uitslag

We sturen de uitslag van het onderzoek naar uw huisarts. Maak zelf een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner om de resultaten te bespreken. U vindt de uitslag van uw onderzoek ook in het cliëntportaal MijnDiagnostiekvoorU. U bepaalt zelf of u de uitslagen bekijkt, vóór u deze met uw zorgverlener bespreekt.

Weefsel en bewaartermijnen

Als uw weefsel of cellen door uw behandelend arts ten behoeve van pathologisch onderzoek opgestuurd is naar het pathologisch laboratorium wordt na dit onderzoek restmateriaal opgeslagen.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van onze samenwerkingspartner laboratorium LabPON.
Zie: https://labpon.nl/informatie-omtrent-ontvangst-eigen-materiaal

Wetenschappelijk onderzoek

Is bij u lichaamsmateriaal afgenomen voor medisch onderzoek? Na het onderzoek wordt dit materiaal bewaard voor een bepaalde tijd. Een deel van dit lichaamsmateriaal kunnen onderzoekers gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de website van onze samenwerkingspartner laboratorium LabPON.
Zie: https://labpon.nl/algemene-informatie/lichaamsmateriaal-voor-onderzoeksdoeleinden