NIPT opgenomen in landelijk screeningsprogramma

NIPT opgenomen in landelijk screeningsprogramma

Positief nieuws voor de zwangere vrouw: Vanuit de overheid is besloten om vanaf 1 april 2023 de NIPT op te nemen in het reguliere programma prenatale screening. Het onderzoek komt hiermee niet meer voor eigen rekening van de zwangere, maar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Diagnostiek voor U heeft de aanbesteding gegund gekregen en mag bloedafname voor de NIPT uitvoeren op 5 locaties, dichtbij de verloskundigepraktijk. Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat het RIVM in ons gesteld heeft.

Trident onderzoek

Sinds 2017 kunnen zwangere vrouwen kiezen voor de niet-invasieve prenatale test (NIPT). De NIPT is een test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk een chromosoomafwijking heeft, zoals het down-, edwards- of patausyndroom. Deze testen zijn uitgevoerd binnen het Trident-onderzoek en hebben inmiddels als resultaat opgeleverd dat deze test betrouwbaarder is dan de combinatietest (bloedanalyse en nekplooimeting). Daarom heeft de overheid besloten om vanaf 1 april 2023 de NIPT op te nemen in het landelijke screeningsprogramma.

Diagnostiek voor U heeft in de uitvoering meegewerkt aan het Trident-onderzoek; ons team bloedafnamemedewerkers heeft de NIPT-afnames verzorgd en het materiaal bij het beoordelende laboratorium (MUMC+) aangeboden. Met de opname van dit onderzoek in het landelijke screeningsprogramma, is de uitvoering van het onderzoek onderdeel geweest van een aanbesteding voor maximaal 5 locaties. Deze aanbesteding heeft Diagnostiek voor U gegund gekregen voor 5 locaties. Op deze locaties mogen we bloedafname voor NIPT gaan uitvoeren. Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat het RIVM in ons gesteld heeft.

Doordat we de NIPT blijven uitvoeren, kan de zwangere van begin tot eind van haar zwangerschap bij Diagnostiek voor U terecht voor alle benodigde onderzoeken; de 13-wekenecho en 20-wekenecho, overige zwangerschapsecho’s, glucose tolerantie test (zwangerschapsdiabetes) en natuurlijk alle soorten bloed- en urineonderzoek.

Locaties NIPT bloedafname

Om de zwangere zo min mogelijk te belasten hebben wij gekozen voor de volgende 5 locaties, dicht bij de verloskundigepraktijk:

  • Diagnostiek voor U, Boschdijk 1119, 5626 AG Eindhoven
  • Diagnostiek voor U, Stratumsedijk 28A, 5611 NE Eindhoven
  • Dolium, Gebint 1d, 5521 WD Eersel
  • Place for Bizz, Kerkhofstraat 21, 5554 HG Valkenswaard