MADMULIS wint (voorlopig) landelijke aanbesteding COVID-19-diagnostiek

MADMULIS wint (voorlopig) landelijke aanbesteding COVID-19-diagnostiek

De combinatie MADMULIS kwam vorige week als grote winnaar uit de bus van de landelijke aanbesteding voor COVID-19-diagnostiek van monsters via de Nederlandse GGD’en. De tweede gegunde van het landelijke perceel is het Belgische Synlab. De gunning zou eind deze week definitief worden. Dit is opgeschort omdat meerdere partijen een kort geding hebben aangespannen.

In MADMULIS werken vijf gerenommeerde Nederlandse medische microbiologische laboratoria samen: Labmicta (Hengelo), Streeklab Haarlem, Diagnostiek Voor U (Eindhoven), Microbe&Lab (Amsterdam) en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (Goes). Sanne Tempel, directeur bedrijfsvoering Labmicta en penvoerder MADMULIS: “We hebben vertrouwen in het uiteindelijk verkrijgen van die definitieve gunning. Met MADMULIS is Nederland verzekerd van voldoende capaciteit, snelle doorlooptijden, hoge kwaliteit én lagere tarieven voor COVID-19-diagnostiek.” Patrick de Boer (Microbe&Lab): “De voordelen die we Nederland met MADMULIS als grootste speler bieden, hebben een positieve impact op de patiënten en onze zorg in deze crisis. Samen zijn we er meer dan klaar voor, daarom is het teleurstellend dat we nu moeten wachten door de gemaakte bezwaren.”

Voordelen MADMULIS als grootste Nederlandse speler

De combinatie staat garant voor 40.000 testen per dag, die conform heldere, passende afspraken verdeeld worden onder de vijf partners. Zo ontstaat een landelijk netwerk waarin doorlooptijden kort zijn. De (voorlopige) uitkomst van de aanbesteding legitimeert het bestaansrecht van MADMULIS, namelijk het optimaal profiteren van de hoogstaande kwaliteit en capaciteit van Nederlandse laboratoria. Door de COVID-19-diagnostiek grotendeels onder te brengen bij Nederlandse laboratoria, is ons land op crisismomenten minder afhankelijk van buitenlandse partijen.

Daarnaast creëert MADMULIS met het winnen van deze aanbesteding extra werkgelegenheid in de regio’s van de vijf partners. Het winnen van de aanbesteding verstevigt de regionale zorginfrastructuren, die in ons land cruciaal zijn. Tot slot kan en zal MADMULIS dankzij deze extra inkomstenstroom verder investeren in de regionale en Nederlandse (infectie)zorg.