Corona PCR sneltest voor huisartsen- en verloskundigenpraktijken

Corona PCR sneltest voor huisartsen- en verloskundigenpraktijken

Nu beschikbaar voor huisartspraktijken en verloskundigen in Zuidoost-Brabant: Gevalideerde Coronavirus PCR (COVID-19) sneltest met uitslag binnen een half uur.

Veel huisartsenpraktijken merken nog weinig van de dalende ziekenhuiscijfers. Zorgverleners in de eerstelijnszorg zien de druk juist verder toenemen. Continuïteit van zorgverlening staat nog steeds onder druk.

Met het hoge aantal besmettingen van SARS-CoV-2 (COVID-19), kan het een uitdaging zijn om de bezetting op de huisartsen- of verloskundigenpraktijk geregeld te krijgen. Een kwart van het personeel van de huisartsenpraktijken zit ziek thuis, zie ook recent nieuwsbericht op nu.nl. Wanneer personeel coronagerelateerde klachten heeft, wil de zorgverlener snel duidelijkheid zodat men weet of er (veilig) gewerkt kan worden.

Bij Diagnostiek voor U is het sinds 1 februari mogelijk een PCR test (keel- en neus uitstrijk) uit te laten voeren voor het aantonen van SARS-CoV-2 (COVID-19). De test geeft binnen 30 minuten een betrouwbare uitslag. Deze dienstverlening wordt momenteel speciaal aangeboden aan de huisartsen- en verloskundigenpraktijken in de regio Zuidoost-Brabant. De sneltest wordt afgenomen op de hoofdlocatie Boschdijk in Eindhoven. Vandaag bellen betekent ook vandaag nog een afspraak. Indien er een positieve uitslag is, is er geen confirmatietest meer nodig bij de GGD.

Reacties van huisartsen en assistenten in de regio zijn heel positief, tientallen medewerkers hebben zich al laten testen. Ook verloskundigen in de regio Zuidoost-Brabant zijn blij met deze sneltest en kunnen hiervan gebruik maken als zijzelf klachten hebben. Zij worden door ons verwezen naar hun eigen huisarts om via Zorgdomein een aanvraag hiervoor te doen.


Update: Vanwege de afname van het aantal besmettingen zijn we per 1 april 2022 gestopt met de Corona PCR sneltest voor huisartsen- en verloskundigenpraktijken.