Bloedafname

Bloedonderzoek
Voor bloedonderzoek moet je komen bloedprikken. Uit bloed kunnen we veel informatie halen over jouw gezondheid. Bloedprikken lijkt soms een beetje eng, maar meestal valt het reuze mee! Na het onderzoek krijg je van ons een dapperheidsdiploma en een kleurplaat. Dan kun je aan iedereen laten zien hoe dapper jij bent geweest!

Als je bloedprikken eng vindt, raden we je aan om naar één van onze hoofdlocaties te komen. Daar werken medewerkers die precies weten hoe ze jou gerust moeten stellen als je bloedprikken een beetje spannend vindt. Klik hier voor de adresgegevens van onze hoofdlocaties. 

Klik hier voor een korte strip over bloedprikken. Dan weet je vast hoe dit gaat voor je bij ons komt. 

Voorbereiding
Soms staat op het formulier van de dokter het woordje ‘nuchter’ geschreven achter een onderzoek. Nuchter betekent dat je niet mag eten en drinken vanaf 23.00 uur op de dag voor het onderzoek. Je mag wel water drinken. Als je altijd medicijnen neemt bij het eten, moet je even wachten tot na het bloedprikken. Medicijnen die je met water slikt, mag je wel gewoon pakken. 

Een afspraak maken
Voor bloedprikken moet je een afspraak te maken. Als je het eng vindt, raden we je wel aan om naar een hoofdlocatie te komen. Je kunt bellen om te vragen welke tijd je het beste kunt komen. Bij deze onderzoeken staat een klein plaatje van een telefoon op het formulier van de dokter. Je vader of moeder kan een afspraak voor jou maken door te bellen naar 088 – 21 41 149. 

Wat moet je meenemen?
-    Formulier van de dokter
-    Legitimatiebewijs 

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis heeft een speciale app over bloedprikken. Daarmee kun je je goed voorbereiden op het bloedprikken. Hierin wordt namelijk precies uitgelegd hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Klik hier voor meer informatie over de Prik! app. 

Lees ook de folder!
Kijk hier op welke locaties je bloed kunt prikken.